Prædikestolen

Kirkerum med prædikestol

Palmesøndag 10. april kl. 10 tog kirken sin nye prædikestol i brug med en festgudstjeneste, hvor begge præster medvirkede og biskop Tine Lindhardt prædikede.

Efter gudstjenesten var der reception, hvor bl.a. kunstneren Karin Lind talte.

Den nye prædikestol er skabt af kunstner Karin Lind, Græsted, efter en konkurrence, og den bryder med manges forestillinger om en traditionel prædikestol. Den er skabt med inspiration dels fra kirkens arkitektur med dens sekskantede form og dels med masser af indbygget symbolik, både teologisk og i det visuelle udtryk.

Prædikestolen har trin i den spiralformede trappe i samme bornholmske granit, som er brugt til kirkens døbefont og alter, og samme slags træ, som er brugt til kirkens interiør og orgel. 

Kunstneren

Kunstneren Karin Lind er uddannet fra Det fynske Kunstakademi i 1998. Hun har flere gange udstillet på Fyn, senest på udstillingsstedet M100. I 2015 skabte hun et permanent værk til Naturstyrelsen i Sollerup, Svanninge Bakker. Karin Linds arbejde med skulptur udformer sig gennem tegninger, fotos, objekter og arkitektoniske installationer. Hun har modtaget mange præmieringer og legater, bl.a. fra Statens Kunstfond og Niels Wessel Bagges Kunstlegat. Se https://www.karinlind.dk 

Processen med prædikestolen

I foråret 2019 besluttede menighedsrådet at få en ny prædikestol.
Munkebjerg kirke blev betænkt med en arv tilbage i 2007. Afdøde ønskede, at der blev indkøbt glasmosaik/kunst for pengene, og menighedsrådet ønskede en ny prædikestol, så vi fandt nogle kompetente rådgivere, udskrev en konkurrence om det bedste forslag, og 2 kunstnere deltog.

Disse to forslag har tidligere kunnet ses som modeller i våbenhuset, og menighedsrådet valgte kunstneren Karin Linds forslag. 

Arbejdet med at færdiggøre prædikestolen har været lang og har bl.a. været afbrudt af corona, så der har været pauser i processen. Der har også været opsætning af 1:1 modeller 3 gange, så vi er sikre på, at alt er, som det skal være.

Den gamle prædikestol - hvor blev den af?

Munkebjerg kirke blev indviet i 1961, og her stod selvfølgelig en flot prædikestol leveret af tømrermesteren, der også fremstillede kirkebænkene.

Den gamle prædikestol blev flere gange flyttet for at man kunne prøveopstille den nye prædikestol. Og tidligt i forløbet prøvede vi at finde ud af, hvad vi måtte gøre med den gamle stol, når den nye var færdigleveret. De forskellige kirkelige myndigheder var længe om at finde en løsning, og det var svært at finde regler om bortskaffelse af netop den slags.

Men endelig fik vi lov at bortskaffe prædikestolen og var så heldige at trækunstner Allan Bo Jensen ville have den og har nu afhentet stolen. Han vil lave nogle relieffer i stolens tre store felter. Derefter vil han prøve, om han kan finde en kirke, som kan anvende den gamle prædikestol.

Det er vist første gang, der har været en traktor inde i kirkens lokaler!

Det vil glæde os, hvis den kan blive anvendt et andet sted.